EMDR geeft een flits van Verlichting

Volgens Sanatana Dharma is Verlichting de vierde bewustzijnsstaat waarin jouw cognitie via een kwantumsprong verbonden is met de intuïtie, doordat je vrij bent van gedachten door emotioneel lijden. Wat is de link met EMDR?

NB: het uitvoeren van zelf-therapievormen is op eigen risico. Bij triggergevoeligheid of ernstige problematiek dient er eerst overlegd te worden met een behandelend arts.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een wetenschappelijk geobserveerde therapievorm dat door zowel Complementair therapeuten als GZ-psychologen binnen de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) ingezet wordt bij o.a. innerlijk-kindconflicten en de diagnose Posttraumatische Stressstoornis (PTSS).

EMDR: een flits van Verlichting

Tijdens een EMDR-sessie met de therapeut wordt jou gevraagd om de gebeurtenis in alle moed volledig te herleven met alle emoties die naar boven komen. Vervolgens word je tijdens het vertellen van de traumatische scenario visueel, auditief of via tapping afgeleid. [1]

Hierdoor worden nare emoties, die verbonden zijn met beelden, geluiden of aanrakingen, ontkoppeld van de herinnering, waardoor je een bevrijdende staat van gedachteloosheid ervaart bij het terughalen van de gebeurtenis. Dit is wellicht een flits van de vierde bewustzijnsstaat: Turiya of Verlichting. Tot slot wordt in deze nieuwe bewustzijnsstaat jouw zelfvertrouwen en inner space versterkt via positieve affirmaties.

Om permanent bevrijd te zijn van negatieve patronen uit het verleden en het heden die leiden tot stagnatie in het heden en de toekomst, dienen de emoties allemaal erkend, herleefd en verwerkt te worden.

Daarom mag je de impactvolle gebeurtenissen uit jouw leven interpreteren als een krachtig onderdeel van het pad naar Verlichting, aangezien jou de kans geboden wordt om je emoties in de ogen te kijken, daardoor een sterkere verbinding met je diepste “zelf” te leggen, de waardevolle levenslessen uit de gebeurtenis te achterhalen en hierdoor ook de dualiteit te doorbreken. Bij het laatstgenoemde interpreteer je de gebeurtenis dan niet meer als negatief (noch positief), waardoor je gemakkelijk inziet dat elke gebeurtenis je tot een sterker en wijzer persoon maakt.

Dualiteit is een van de grootste blokkades in de huidige maatschappij, aangezien vrijwel alles in de Westerse maatschappij hier uit is opgebouwd. Zodra je jezelf losmaakt van dualiteit, ontkoppel je jezelf van negativiteit. Jouw perspectief op de wereld kan dan geweldig veranderen als je dit bij elke gebeurtenis toepast.

Binnen de reguliere gezondheidszorg wordt er aandacht besteed aan gebeurtenissen waarin je als persoon belemmering ervaart in het dagelijks functioneren. Met EMDR bij deze instanties zul je dan meestal ook niet aan de slag gaan met gebeurtenissen die jou niet weerhouden van het maatschappelijk functioneren. Maar toch kunnen deze scenario’s, gedachtepatronen en geloofsystemen je behoorlijk blokkeren in jouw persoonlijke groei en welbevinden. Hiervoor is een gratis methode beschikbaar waar je zelf mee aan de slag kan gaan en je bewustzijn sterk mee kan verbreden.

The Completion Process: permanente Verlichting

Binnen de Westerse psychologie zouden er maar drie bewustzijnsstaten zijn, waarin de mens de hoogste staat al lang bereikt zou hebben: de waakstaat. Maar volgens de Vedagama’s zou de mens de vierde bewustzijnsstaat van Verlichting kunnen bereiken via onder andere Mahadeva’s Completion Process.

Met de Completion Process herleef je jouw allereerste herinnering van een vervelende gebeurtenis minimaal vijf keer. Na het volledig herleven van de emoties, analyseer je met je eigen cognitie welke andere mogelijkheden er voor je waren om met de situatie om te gaan. Uiteindelijk komt je ratio er achter dat jouw emotionele reactie voortgekomen is uit bijvoorbeeld angst, wat eigenlijk een illusie is die je ego creëert op basis van dualiteit, aangeleerde gedachtepatronen of meegekregen geloofsystemen. Tot slot spreek je met jezelf af dat je Complete bent (in Purnattva zijn) met deze gebeurtenis en ruim je deze op. [2]

In onderstaande video geven de Nederlandse Ma Amritashraya & Sri Devanatha een korte introductie over The Completion Process.


Bronnen

[1] EMDR.nl, Wat is EMDR?, 20-1-2017

[2] Mahadeva, Paramahamsa Nithyananda, de Veda’s en de Agama’s.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Lisa

Lisa

Mijn naam is Lisa en ik heb Farmaceutische Wetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ik ben Orthomoleculair therapeut en combineer mijn opgedane kennis met Holistische geneeswijzen.
Lisa
Blijf op de hoogte
Mis geen enkel artikel door je aan te melden voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *